Aandachtspunten VoIP

Heb je last van wegvallende gesprekken of hoort de een de ander niet? Controleer dan,

1. De kwaliteit van je internetverbinding
  2. De instellingen op je router
  3. Analyse WebRTC statistieken
  4. Overig aandachtspunten

1. De kwaliteit van je internetverbinding
De kwaliteit van je internetverbinding voor het gebruik van VoIP wordt bepaald door de Packet Loss, Jitter, and Latency. Deze scores worden bij elkaar opgesteld tot de zogenaamde MOS (mean opinion score), de te verwachten VoIP kwaliteit op een schaal van 1 tot 5. 1 is slecht en 5 is uitstekend.

Gebruik deze tool https://sourceforge.net/speedtest/?source=voip-info om de kwaliteit van je internetverbinding te testen.

Testen Internet Test Speed SalesTarget Sales Acceleration Platform
De download speed en upload speed zegt niets over de kwaliteit van je VoIP gesprekken

Ga naar het onderdeel ‘Internet Quality’ onderaan de pagina wanneer je de test hebt uitgevoerd.

Neem contact op met je internetleverancier of controleer de instellingen van je router wanner de MOS waarde lager is dan 4.

Een MOS waarde van boven de 4 is geen garantie dat er geen gesprekken zullen wegvallen. Wanneer de Upload dalen heeft van 0 Mpbs dan is het bijna zeker dat gesprekken zullen wegvallen.

– Upload
De kwaliteit van je upload is afhankelijk van je de ‘Speed min’ en ‘Consistency’. De ‘Speed min’ in onderstaande afbeelding is 0 Mpbs,  hierdoor is het bijna zeker dat gesprekken wegvallen.

Aandachtspunten VoIP upload kwaliteit SalesTarget Sales Acceleration

2. De instellingen op je router
Er zijn twee instellingen op je router die zich met het telefonie verkeer bemoeien. Deze instellingen zijn;

• SIP ALG
  • SIP Helper

De SIP ALG en SIP Helper moeten zijn uitgeschakeld op de router. Gebeurt dit niet dan kunnen er allerlei rare problemen ontstaan (bijvoorbeeld eenzijdige audio etc). Bekijk hier het artikel over het uitschakelen van de SIP ALG op je router.

3. Analyse WebRTC statistieken
Wanneer je “De kwaliteit van je internetverbinding en de “De instellingen op je router” hebt gecontroleerd en onze Geïntegreerde Softphone gebruikt en nog steeds problemen ondervindt met de gesprekskwaliteit, dan kunnen we als laatste nog WebRTC statistieken analyseren.

• Log in als een gebruiker in Google Chrome
  • Open een nieuw tabblad met chrome://webrtc-internals (Google Chrome)
  • Doe een aantal gesprekken (ongeveer 5 minuten, minimaal 5 gesprekken)
  • Download het bestand in chrome://webrtc-internals
  • Stuur het bestand naar support@salestarget.io

Bekijk de video voor meer uitleg.

4. Overige aandachtspunten

Gebruik een kabel, geen WIFI
Sluit de computers aan op de kabel en niet via de WIFI. Er zijn vijf redenen waarom je WIFI trager kan zijn dan de kabel.

• Oude draadloze- en beveiligings-protocollen
  • De 5 GHz band niet optimaal benutten
  • Verkeerd ingestelde AP-kanalen
  • Trage dataverbindingen
  • Slechte plaatsing/configuratie

Lees ook dit artikel wanneer je toch gebruik wilt maken van WIFI.

Gebruik een USB Headset
Gebruik een USB headset met ruisonderdrukking. Gebruik geen Bluetooth of Jack aansluiting. Bluetooth-headsets kunnen een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van het gesprek.

Gebruik GEEN Bluetooth headset of Jack aansluiting